Type zonnepanelen

Zonnepanelen zijn grofweg op te splitsen in vier categorieën. Elke soort kent daarin natuurlijk ook weer variaties. Om erachter te komen welke zonnepaneel het beste past bij jouw situatie en je gewenste uitzicht op rendement, zul je je goed in moeten lezen. Ook je budget en het oppervlak van je dak en het daktype spelen hierbij een rol. Op deze pagina zullen we proberen een zo uitgebreid mogelijke uitleg te geven over de verschillende producten die er op de markt zijn en hoe deze werken.

De splitsing in de 4 categorieën is gebaseerd op het materiaal waar de zonnecellen van gemaakt zijn. De 4 soorten zonnepanelen die momenteel in Nederland te koop zijn, zijn de volgende: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. Deze materialen zijn vervaardigd uit het halfgeleidermateriaal silicium. Er bestaan meer type zonnecellen dan de vier die we hier gaan bespreken, maar omdat die niet geschikt zijn voor thuisgebruik en/of niet te verkrijgen zijn in Nederland laten we die op deze pagina even buiten beschouwing.

1. Zonnepanelen van het type monokristallijn

Als je op zoek bent naar een zonnepaneel met het grootste rendement, ga dan voor een zonnepanaal van het type monokristallijn. De monokristallijn zonnepanelen bevatten zonnecellen die bestaan uit één kristal. Het oppervlak van deze zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donkerblauw. Het verschil tussen de opbrengst van een zonnepaneel van het type monokristallijn en die van het type polykristallijn is ongeveer een paar procent. Per vierkante meter halen ze dus een hoger rendement. Hierdoor is dit de beste keuze in het geval je over een klein dakoppervlak beschikt en een optimaal rendement wil behalen. Dit type zonnepanelen is echter wel wat duurder.

2. Zonnepanelen van het type polykristallijn

Heb je een relatief groot dak, dan kunnen zonnepanelen van het type polykristallijn wel eens de beste optie voor jou zijn. De zonnecellen in deze zonnepanelen bestaan uit meerdere grove kristallen, wat er min of meer uitziet als een patroon van gebroken scherven. Het rendement van dit type zonnepanelen is redelijk hoog, maar iets lager dan dat van het type monokristallijn. De aanschaf is aanzienlijk goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen en daarom kiezen veel mensen voor dit type. Om te begrijpen wat exact het verschil tussen de twee kristallijne zonnepanelen veroorzaakt, zullen we ons moeten verdiepen in het productieproces. Zoals eerder gezegd bestaan de zonnecellen van het type zonnepaneel monokristallijn slechts één kristal. Na het stollingsproces worden deze bewerkt en in dezelfde richting gelegd. De zonnecellen van polykristallijne panelen worden niet keurig geordend. Het komt door de ligging van deze kristallen dat monokristallijne zonnepanelen meer energie winnen en uiteindelijk meer opbrengen.

3. Amorf zonnepanelen

Een amorf zonnepaneel werkt weer heel anders dan de voorgaande twee type panelen die we zojuist besproken hebben. In plaats van kristallen wordt er in dit type zonnepanelen gebruik gemaakt van amorf silicium. Door het ontbreken van de kristallen zijn deze zonnepanelen makkelijk te buigen en dus een stuk flexibeler. Het jammere van de zonnecellen van dit type zonnepaneel is dat het het minste rendement oplevert in vergelijking met de drie andere types. Amorf zonnepanelen zul je voornamelijk tegenkomen op voer- en vaartuigen zoals stadsbussen, zeilboten en jachten. Amorf zonnepanelen zijn een stuk dunner en lenen zicht hier dan ook beter voor. Op daken kom je ze weinig tegen, omdat mensen die zonnepanelen op hun dak willen vaak gaan voor een groter rendement. Wat in het voordeel van amorf zonnepanelen spreekt, is de lage kosten die het met zich meebrengt. Je hoeft maar weinig te investeren om zonne-energie te winnen met amorf zonnepanelen.

4. Glas-glas zonnepanelen

De aanschaf van alle soorten zonnepanelen zijn een goede investering. Maar als je het hebt over de beste investering op de lange termijn, dan heb je het over glas-glas zonnepanelen. Dit vrij nieuwe type zonnepaneel gaat het langst mee van alle type zonnepanelen die we op deze website bespreken. Naast dat ze een langere levensduur hebben, zullen deze panelen ook minder snel degraderen. Hierdoor wordt de tijd waarvan je kan genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van dit desbetreffende type paneel verlengd. Elk type zonnepaneel degradeert na verloop van tijd. Fabrikanten garanderen bij gewone zonnepanelen daarom maar hoogstens 90% van de capaciteit na de duur van 10 jaar en garanderen slechts 80% van de capaciteit na 20 jaar. Dit is bij glas-glas zonnepanelen niet het geval. Dit type zonnepanelen zijn wel behoorlijk aan de prijs en het is aan jou of je dat ervoor over hebt.