Educatie

Zoals al eerder vermeld heeft het gebruik van zonnepanelen een heleboel
voordelen! Hieronder staan we stil bij de verschillende voordelen die voor jouw
huishouden, bedrijf of school wel eens heel erg interessant zouden kunnen zijn.

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu

Een steentje bijdragen aan het milieu. Wie wil dat nou niet? Wat zonnepanelen zo goed maakt voor het milieu is dat je door het gebruik ervan – en het daardoor automatisch minder gebruiken van traditionele vormen van energieopwekking – je veel CO2-uitstoot kunt besparen. Een grove rekensom leert ons dat je per vierkante meter paneel jaarlijks ongeveer zo’n 60 kilogram aan CO2-uitstoot uitspaart. Wel zit er een klein addertje onder het gras. Voor het maken van een zonnepaneel is wel degelijk veel energie nodig die anders bespaard had kunnen worden. Daarnaast worden er in de productie zware metalen gebruikt. Fabrikanten van zonnepanelen doen wel hun best om de negatieve bijwerkingen zo laag mogelijk te houden.

Besparen op je energierekening

Door je energiebron (deels) te vervangen met zonnepanelen zal je traditionele energienota geheid zakken. Hier bespaar je dus geld mee. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft zo’n 16 zonnepanelen nodig om geheel hierin te voorzien, al is het om verschillende redenen af te raden om te streven naar een opbrengst die hoger is dan het jaarlijkse verbruik. Met een klein zonnepaneelsysteem kun je al gauw zo’n 500 tot 900 euro besparen op jaarbasis.

Extra waardestijging van je vastgoed

Over het algemeen wordt je huis vanzelf meer waard naarmate de tijd verstrijkt. Je kunt deze waardestijging echter een boost geven door te investeren in zonnepanelen. De waardestijging wordt veroorzaakt doordat het een aantrekkelijker object is geworden omdat je er relatief weinig energie in verbruikt en het krijgt automatisch een beter energielabel. Uit ervaring van de afgelopen jaren kunnen we met zekerheid stellen dat huizen met een beter energielabel veel meer in trek zijn en dus veel sneller verkocht worden. Duurzame woningen in het algemeen zijn veel populairder en doen het beter op de huizenmarkt.

Het overtreft het rendement van een spaarrekening

Als je een aardig bedrag bij elkaar hebt gespaard dat je voor langere tijd weg kan zetten, dan is het investeren in zonnepanelen een betere optie dan het geld wegzetten op een spaarrekening. Interessante gedachte, nietwaar? Al helemaal sinds de rentetarieven zijn gedaald de afgelopen jaren is het een feit dat je spaargeld erg jaar minder waard wordt. Dit komt doordat de inflatie hoger is dan het rentepercentage dat de bank je geeft over je spaargeld. Een grove schatting leert ons dat een systeem van zo’n 14 zonnepanelen een rendement heeft tussen de 4 en 7%. Kun jij je nog herinneren in welk jaar de bank zulke rentepercentages uitgaf? Waarschijnlijk niet meer…

Vrijwel risicoloze investering

Doordat je van tevoren al kan berekenen na hoeveel jaar je je investering hebt terugverdient, is er vrijwel geen sprake van een risico bij deze investering. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 6 en 8 jaar. Alles wat je zonnepaneel daarna nog aan energie wint is extra winst en “gratis meegenomen”. De enige investering waar je nog rekening mee moet houden is een nieuwe omvormer na zo’n 10 of 15 jaar. Fabrikanten en leveranciers leveren in de meeste gevallen ook een lange garantie, waardoor in het uitzonderlijke geval dat er iets mis lijkt te zijn met je panelen, deze reparatiekosten gewoon worden gedekt.

Onafhankelijkheid of verminderde afhankelijkheid van energieleveranciers

Het is een prettig idee om niet afhankelijk te hoeven zijn van derden wat betreft je energievoorziening. Van een derde partij weet je nooit in hoeverre de prijzen gaan stijgen. Bovendien zijn er vele factoren die de prijs kunnen beïnvloeden waar jij zelf helemaal geen controle over hebt. Daarnaast kan traditionele energiewinning ook een keer op raken, want bij zonne-energie niet het geval is. De zon zal immers altijd blijven schijnen en is dus een stabielere vorm van energiewinning.